دانشگاه آزاد اسلامی
واحد تربت حیدریه
پایان نامه برای دریافت درجهی کارشناسی ارشد «M.A» در رشتهی الهیات و معارف اسلامی
گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی
عنوان
جهاد و شهادت در فقه اسلامی
استاد راهنما
استاد محترم جناب آقای دکتر رضا عبّاسپور
استاد مشاور
استاد محترم جناب آقای دکتر سید محسن جلالی شهری
آبان ماه 1392
چکیدهی پایان نامه:
جهاد و دفاع در هر فرهنگ و جامعهای مدّ نظر بوده و بزرگان و قهرمانان این عرصه را مورد ستایش و بزرگداشت قرار دادهاند. در اسلام و به ویژه در مکتب تشیّع به دلیل ویژگیهای خاص بر آن تأکیدات مهمّی شده و از جایگاهی بس رفیع و والایی برخوردار است و به عنوان رکنی از ارکان دین و بخش مهمّی از زندگی هر فرد محسوب میشود. لیکن آن گاه که از این مقوله سخن به میان میآید سؤالات متعدّدی در ذهن نقش میبندد که گاهاً ناشی از سطحینگری و عدم شناخت و آگاهی صحیح نسبت به این موضوع است.
از سویی نظر به موقعیت کنونی دین مبین اسلام و مذهب تشیّع و از سویی موقعیت کشور جمهوری اسلامی ایران به عنوان مرکزیت اسلام شیعی و بیدارگر ملّتهای مسلمان و با توجه به حملات و هجمههای گوناگون دشمنان نسبت به این کشور و دین اسلام ضروری به نظر میرسد که جهت تنویر افکار و تبیین دو مقولهی جهاد و شهادت به بیان اهمیّت و فضیلت آن دو از لسان قرآن و روایات پرداخته و مورد اهتمام و کنکاش بیشتر واقع شود.
لذا این تحقیق با موضوع جهاد و شهادت در فقه اسلامی با این هدف بر صفحهی سفید کاغذ رقم خورد تا در حدّ توان به شناسایی و معرفی اصول و رهنمودهای ثقلین در این رابطه بپردازد و مشعلی هر چند کم سو باشد در تنویر این مسئله برای نسل حاضر و نسلهای آینده که در پرتو هدایتهای قرآنی و سیرهی حضرات معصومین «:» نسبت به انجام این تکلیف بزرگ الهی اقدام نمایند.
کلید واژگان: جهاد، شهادت، شهید، رزمنده، جنگ، حق، باطل
|
مقدمه
جهاد در دین مبین اسلام از جایگاهی بس رفیع و والایی برخوردار است و به عنوان رکنی از ارکان دین و بخش مهمّی از زندگی هر فرد محسوب میشود. در آیات و روایات به آن سفارش شده و آن را به عنوان لباس تقوا و زره محکم و سپر مطمئن خداوند معرفی کرده است. همچنین آمده است:
«… فَمَنْ تَرَکهُ رَغْبَهً عَنْهُ أَلْبَسَهُ اللَّهُ، ثَوْبَ الذُّلِّ وَ شَمِلَهُ الْبَلَاءُ وَ دُیثَ، بِالصَّغَارِ وَ الْقَمَاءِ وَ ضُرِبَ عَلَى قَلْبِهِ، بِالْإِسْهَابِ وَ أُدِیلَ الْحَقُّ مِنْهُ بِتَضْییعِ الْجِهَادِ وَ سِیمَ الْخَسْفَ …؛[1] کسی که جهاد را ناخوشایند دانسته و ترک کند، خدا لباس ذلّت و خواری بر او میپوشاند و دچار بلا و مصیبت میشود و کوچک و ذلیل میگردد. دل او در پردهی گمراهی مانده و حق از وی روی میگرداند. به جهت ترک جهاد، به خواری محکوم و از عدالت محروم است.»
پس جهاد یکی از بهترین راههای پرواز به سوی خداوند و بازدارندهترین پوششها در برابر کلّیّهی انحرافها و گناهان است، زیرا وقتی رزمندهی مؤمن به آن درجهی ایمان رسید که در راه خدا از جان و مال و خانوادهاش بگذرد، دیگر هواهای دنیایی بر او سلطهای نخواهد داشت.
در بررسی آیات قرآن نیز شاهد نمونهی دیگری از جایگاه جهاد هستیم که میتوان به سوگند به سمّ اسبان رزمندگان، برتری بخشیدن رزمندگان بر آبرسانان به حجاج و آبادگران مسجدالحرام و…اشاره کرد.
از طرف دیگر انسان مسلمانی که در راه حق تعالی مبارزه کند فوزی عظیم شهادت نصیبش میشود و به زندگی جاویدی دست پیدا میکند چرا که شهید برای همیشه زنده است. اینانند که از دل و جان، من خاکی خویش را با من خدایی سودا میکنند و به سوی شهادت، رها و سبکبال میشتابند.
أ) بیان مسأله
از آن زمان که قابیل خون برادر بر زمین ریخت بر حیات زمینی صفحهای گشایش یافت که سطور آن با خون نگاشته شد و تا فرزندان آن دو بر روی کرهی خاکی حیات دارند این صفحه گشوده است و دو گونه مقابلهی حق با باطل و باطل با باطل نیز رخ مینمایاند.
مقابلهی باطل با باطل برای ارضاء نفسانیات و عمدتاً بین پذیرندگان ولایت طواغیت رخ میدهد که به نظر میرسد خونهای فراوانی که ریخته میشود هدر رفته؛ امّا در نبرد حق و باطل، دستهی حق ولایت نور را پذیرفتهاند و به سوی نور پیش میروند که این نبرد در آیات و روایات مورد توجّه خاص واقع گردیده و به جایگاه کشته شدگان در این نبرد نیز اشارات فراوانی شده است. همچنین در راستای برقراری امنیّت و آرامش در جامعه اسلامی و بهبود روابط بین الملل نیز در فقه مورد بحث میباشد. این همه نشان از اهمیت موضوع داشته؛ امّا تمامی این سفارشات برای چیست و با توجه به تمامی این سفارشات تکلیف هر کسی که در این جبههها کشته میشود و هر کسی که به این جبهه ها نمیرود چیست؟ از سویی چه تفاوتی با خودکشی دارد چون شخص خود با اراده و آگاهی از این که در این نبرد کشته خواهد شد به سوی آن میرود و سؤالاتی از این قبیل که مستلزم تبیین و بررسی دقیق میباشد.
براي دانلود متن کامل پايان نامه اينجا کليک کنيد
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 869
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0